11/11/2019

Hadapi 'Writer Block'? 5 Cara Ini Dapat Menjana Idea.

Hadapi 'Writer Block'? 5 cara ini dapat menjana idea.

'Writer Block' adalah situasi yang berlaku apabila penulis kebuntuan idea untuk menulis sehinggakan sukar untuk menghasilkan penulisan baru.

Sebagai blogger. kekangan idea untuk menulis artikel akan menyebabkan blog menjadi kurang aktif kerana tiadaan artikel baru. Apabila ianya berlaku dalam tempoh masa lama, pembaca sedia ada mulai tidak kembali ke blog dan akhirnya, jumlah trafik juga akan turut berkurangan [sudah tahap bahaya dah ni !!].

Jadi dalam artikel ini, Bro ingin berkongsi 5 cara untuk menjana idea sewaktu menghadapi 'Writer Block'. Cara ke-4 paling WIN pada pendapat Bro.

Hadapi 'Writer Block'? 5 Cara Ini Dapat Menjana Idea.

1. Tiru IDEA penulis lain.

Kedengaran seperti kurang beretika, bukan? Tetapi jangan salah faham. Bro tidak menyuruh anda untuk 'Copy&Paste' bulat-bulat artikel seperti mana yang anda fikirkan. Maksud Bro adalah menggunapakai 'idea' dalam artikel itu untuk menulis artikel yang baru.

Namun jika anda mengambil informasi daripada artikel itu, sila berikan penghargaan (credit) kepada penulis.

2. Tulis Ulasan (Review)

Idea mudah unutk menulis artikel adalah dengan menulis ulasan (review). Anda bebas memilih topik namun sebaiknya pilihlah topik yang anda punyai pengalaman sendiri. Sebagai contoh,
  • ulasan tentang filem yang pernah anda menonton, 
  • ulasan tentang perkhidmatan yang pernah anda guna, 
  • ulasan tentang lokasi/tempat yang pernah anda kunjungi dan lain-lain.
Jika anda punyai pengalaman sendiri, penulisan anda akan lebih peribadi dan jujur. Dua perkara ini penting kepada pembaca semasa menilai ulasan anda itu. 

3. Membaca

Baca adalah amalan mulia. Dengan membaca, pengetahuan anda akan lebih meluas dengan informasi baru. Dan informasi ini juga sebenarnya boleh digunakan sebagai topik untuk artikel. Andaikan sebuah buku itu mempunyai 20-30 topik yang menarik untuk ditulis, bermakna anda sudah mempunyai 20-30 artikel untuk blog anda. Banyak, kan?

Tetapi anda harus berwaspada, ada buku yang tidak membenarkan kandungan buku itu digunapakai tanpa kebenaran penulis atau syarikat penerbitan. Namun pada Bro, jika menggunakan cara #1, mungkin tiada masalah.



4. Guna 'Content Creation Tools'.

Cara ini paling WIN pada pendapat Bro.

Sebenarnya terdapat banyak website yang menyediakan service 'content creation tools' secara percuma, di mana anda hanya perlu berikan satu atau lebih katakunci (keyword) dan website ini akan menyenaraikan pilihan idea berdasarkan katakunci anda itu. Mudah bukan? Jadi mengapa perlu memerah otak sendiri sedangkan ada tools yang boleh membantu.

Website yang Bro sendiri guna adalah AnswerThePublic. Sila berikan maklumbalas anda jika sudah mencuba website ini.

5. Upah 'Ghost Writer'

Jika anda punyai duit, tidak salah jika anda mengupah 'Ghost Writer' untuk menulis artikel bagi pihak anda. Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi memerah otak mencari idea. Semuanya akani menjadi tanggungjawab 'Ghost Writer' itu. Apa yang bagusnya, 'Ghost Writer' akan sebaiknya meniru gaya penulisan anda semasa proses penulisan artikel supaya pembaca tidak tahu bahawa artikel itu ditulis oleh orang lain.

Ohya, Penting juga untuk anda mengupah 'Ghost Writer' yang tahu asas SEO seperti 'On-Page SEO' supaya artikel yang ditulis nanti lebih mesra GOOGLE. Harga upah untuk satu artikel lengkap adalah dalam RM200-RM300. 

Kesimpulannya,

'Writer Block' boleh ditangani berbekalkan minat yang mendalam dalam penulisan. Jadi jangan pernah berhenti menulis.


Yang berkongsi,

KyulNizam
[Ex-Ghost Writer]

11/08/2019

Tanpa sedar anda mungkin seorang PEMBUNUH!

Tanpa sedar anda mungkin seorang PEMBUNUH!


Tanpa sedar anda mungkin seorang PEMBUNUH!


Pada tengah hari Khamis minggu lepas, Bro ada sedikit masa lapang. Jadi Bro gunakan peluang itu untuk menonton siri popular Korea, RunningMan secara online di laman KissAsian.

Sebenarnya, sejak dua bulan lepas Bro merancang menjadikan misi peribadi untuk menonton siri ini secara maraton bermula daripada episod pertama secara berperingkat dan mengikut kelapangan yang hadir. Pada hari itu, Bro menonton episod yang ke-55.

Sulli
Selepas habis menonton episod itu, Bro tergerak untuk menulis artikel ini berdasarkan apa yang telah berlaku kepada salah seorang daripada tetamu jemputan mereka iaitu Sulli. Bro pasti, ramai yang sudah mengetahui berita mengenai kematian bekas ahli grup F(x) itu di media massa, kan?

Jika anda menonton episod itu, pasti tidak akan menyangka. Gadis berperwatakan riang, bertenaga dan tak lekang dengan gelak tawa dalam episod RunningMan itu mampu memilih untuk mengakhiri hidupnya sendiri di usia 25 tahun. Sedih tapi itulah yang terjadi.

Apa mempengaruhi Sulli untuk bunuh diri?

Menurut laporan media massa, Sulli membunuh diri akibat dorongan depresi yang dialaminya, ditambah pula komen-komen jelek yang berterusan oleh warganet. Apa puncanya warganet bertindak sedemikian? Yang itu Bro kurang pasti (jika anda tahu, sila kongsi input anda di ruangan komen). Namun apa yang Bro pasti, satu nyawa sudah pun terkorban.

Jadi dalam artikel ini, Bro ini berkongsi secara am mengenai depresi (kemurungan) dan mengapa komen jelek yang anda tulis mampu mendorong seseorang itu untuk membunuh diri.

Apa itu depresi, sebenarnya?  


Menurut booklet terbitan Kementerian Kesihatan, depresi merupakan...
...gangguan perasaan seseorang yang menyebabkan seseorang itu merasa sedih yang berpanjangan, keletihan dan ketiadaan tenaga, cepat marah serta hilang minat dalam aktiviti harian. Ia berlarutan sekurang-kurangnya dalam masa 2 minggu. Penyakit ini boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tidak kira umur, jantina atau bangsa. Kemurungan boleh berlangsung sehingga berbulan-bulan atau bertahun-tahun.
Tanda-tanda dan gejala depresi adalah seperti:
  • Kesedihan atau “kekosongan” perasaan yang berpanjangan 
  • Hilang minat atau keseronokan terhadap hobi dan aktiviti-aktiviti lain yang biasanya mendatangkan keseronokan 
  • Cepat rasa letih dan tidak ber tenaga 
  • Perasaan pesimistik dan mudah putus asa 
  • Perasaan bersalah 
  • Rasa diri tidak berguna 
  • Gangguan tidur, bangun terlalu awal atau berlebihan tidur 
  • Hilang selera makan dan penurunan berat badan 
  • “Rasa lebih baik mati”, kadangkala disertai dengan percubaan bunuh diri 
  • Rasa tidak tenteram dan mudah marah 
  • Kurang daya tumpuan dan ingatan 
  • Sukar membuat keputusan 
  • Simptom fisiologi seper ti sakit kepala, sakit-sakit badan dan gangguan penghadaman 
  • Kurang nafsu seksual 
  • Pergerakan menjadi terhad/kaku atau menjadi resah gelisah 
  • Mudah cemas atau fobia

Mengetahui gejala depresi, Bro yakin impak dari komen jelek warganet yang berterusan terhadap mendiang Sulli mampu memburukkan lagi depresinya sehingga ke tahap dia membuat pilihan untuk membunuh diri.



Mengapa segelintir warganet suka memberi komen jelek?


Sebenarnya komen jelek yang terlaluan seperti 'hate comments' dan 'body shamming' sudah berlaku sejak dulu lagi. Sebelum wujudnya internet, komen-komen jelek sudah ada di dalam masyarakat. Komen jelek terhadap rupabentuk, kecacatan atau perihal kehidupan seseorang sudah menjadi kebiasaan.

Cuma masa kini selepas adanya Internet, ia menjadi keterlaluan. Dengan hanya semudah menaip di papan kekunci sahaja, sesiapa itu bebas memberikan apa saja bentuk komen kepada sesiapa jua, walaupun tidak mengenali seseorang itu.

Dan Bro pasti, ada di antara warganet yang tidak sedar pun yang mereka sedang melakukannya. Mungkin mereka menganggapnya gurauan.

Jika awalnya mungkin itu benar. Namun apabila gurauan itu menjadi terlaluan, berterusan dan mula memberi kesan kepada seseorang, ianya bukan satu gurauan lagi. Lebih teruk lagi apabila ia dilakukan secara berkumpulan.

Komen jelek adalah hak kebebasan bersuara?


Ada yang berpendapat sebarang pendapat atau komen sama ada positif atau jelek adalah hak mereka untuk bersuara.

Ya. Kebebasan bersuara dan mengeluarkan pendapat adalah kebebasan yang dilindungi dan merupakan hak asasi manusia. Tetapi ia boleh disekat apabila digunakan untuk tuturan bencian (hate speech) sepertimana di dalam undang-undang hak asasi manusia antarabangsa (1).

Dalam Islam pula, kebebasan bersuara dan berpendapat adalah anugerah daripada Allah taala yang perlu digunakan selari dengan ajaran Al-Quran dan Sunnah Nabi s.a.w. yang mengikut tatertib dan adab-adab Islam. Maka, prinsip kebebasan bersuara ditinggalkan dengan harapan untuk membentuk karekter intelektual masyarakat selari dengan kehendak agama (2).

Berdasarkan ini, ternyata komen jelek tidak termaktub dalam hak kebebasan bersuara. Ianya boleh disekat atau dikenakan tindakan undang-undang.

Kesimpulan.


Pemergian Sulli bukanlah kes pertama yang berlaku dalam industri hiburan Korea Selatan. Sudah ada beberapa selebriti yang membunuh diri akibat depresi. Cuma dalam kes Sulli, ia melibatkan komen-komen jelek dari warganet.

Di Malaysia juga ada kes melibatkan selebriti dan komen jelek dari warganet. Tetapi tidaklah sampai membunuh diri. Moga-moga kekal begitulah.

Tapi yang membimbangkan adalah depresi terutamanya dikalangan anak muda apabila Kajian Kesihatan Mental Kebangsaan 2017 membuktikan sekurang-kurangnya satu daripada 10 anak muda atau 10 peratus daripada 5.5 juta belia pernah terfikir untuk membunuh diri. Kajian sama turut menunjukkan satu daripada lima anak muda mengalami depresi (kemurungan) (3).

Nasihat Bro, beringatlah sebelum menulis komen atau memberikan pendapat mengenai seseorang di media sosial. Jaga bahasa kita. Adakah kita mahu apa yang berlaku kepada Sulli, berulang? Mahukah anda menjadi PEMBUNUH bersenjatakan kata-kata?

Tepuk dada tanya selera.

Salam,
Kyrul Nizam
[blogger bukan keyboard warrior]


Rujukan.
  1. Hate speech dan kebebasan bersuara 
  2. Kebebasan Bersuara Pada Pandangan Islam
  3. Depresi pembunuh senyap remaja Malaysia

11/07/2019

Asal $100 Menjadi 1 Juta Dalam 3 Bulan. Mustahil ke?

Asal $100 Menjadi 1 Juta Dalam 3 Bulan. Mustahil ke?

Bagaimana jika anda diberikan 100 ringgit untuk memulakan perniagaan dan menjadikan perniagaan itu bernilai 1 juta dalam masa tiga bulan.

Kedengaran agak mustahil, bukan? Tetapi TIDAK pada pendangan jutawan, Glenn Stearns apabila beliau cuba membuktikan ianya bukan mustahil dalam siri televisyen realiti 'Undercover Billionaire'.

Asal 100 menjadi 1 juta dalam 3 Bulan

Dengan hanya berbekalkan $100, sebuah trak dan sebiji telefon bimbit, Glenn Stearns akan menyamarkan dirinya sebagai Glenn Bryant di sebuah pekan kecil bernama Erie di Pennsylvania untuk memulakan perniagaan di sana.

Selepas 3 bulan, jika usahanya gagal atau perniagaannya dinilai kurang 1 juta, Glenn akan melaburkan 1 juta wang miliknya ke dalam perniagaan itu dan turut menghadiahkan saguhati berbentuk wang kepada sesiapa yang membantunya sepanjang tempoh itu.

Sebelum terus ke reviu, Bro mahu berkongsi serba sedikit mengenai Glenn Stearns.

Jutawan (Billionaire) Glenn Stearns merupakan seorang ahli perniagaan dan pengasas syarikat Stearns Lending yang merupakan antara syarikat pemberi pinjaman gadai janji (mortgage lender) terbesar di Amerika.

Glenn dilahirkan pada tahun 1963. Ayahnya seorang tukang cat dan ibunya melakukan 2 kerja iaitu sebagai kerani di kedai runcit dan tukang cuci rumah. Mereka bercerai semasa Glenn berusia 17 tahun.

Sejak kecil, Glenn didiagnosis menghidap disleksia iaitu ketidakmampuan membaca, mengeja dan menulis walaupun berkemampuan melihat dan mengenal huruf. Ini menyebabkan Glenn gagal semasa di gred 4. Dan di usia 14 tahun, Glenn menimbang cahaya mata pertama bersama gadis berusia 17 tahun bernama, Kathy.

Glenn mengasaskan syarikat Stearns Lending pada 1989 di usia 26 tahun. Menjadi CEO sejak itu sehinggalah melepaskan jawatan itu kepada pengantinya pada May 2012.

Reviu


Siri televisyen realiti 'Undercover Billionaire'  hanya ada 8 episod sahaja. Walaupun pendek namun kepada mereka yang berminat dalam perniagaan seperti Bro, siri realiti ini sarat dengan infomasi yang berguna.

Di awal episod, Glenn menghadapi pelbagai halangan terutamanya kekangan wang apabila $100 yang diberikan kepadanya itu perlu juga digunakan untuk makanan, tempat tinggal, ubatan dan lebih penting sebagai modal perniagaannya nanti. Bro kagum melihat Glenn kekal positif dan berusaha untuk mengatasi halangannya itu. Bayangkan dalam 2 minggu saja, $100 meningkat hampir $2000.


Di pertengahan siri pula, Glenn mula mencari peluang perniagaan yang berpotensi dan bernilai 1 juta. Selain itu, Glenn juga mencari individu-individu yang difikirnya layak untuk menyertai pasaukannya dan berusaha mencukupkan modal untuk perniagaannya kelak. Sewaktu dalam kesibukkan itu, Glenn secara tidak sengaja mendedahkan identitinya kepada salah seorang ahli pasukannya. Adakah kesilapan itu akan menjejaskan semuanya?

Sepertimana dinyatakan di awal episod. Hanya ada dua pengakhiran sahaja untuk siri "Undercover Billionire' ini iaitu sama ada Glenn BERJAYA, atau TIDAK BERJAYA. Jadi adakah Glenn akan berjaya menjalankan perniagaan bernilai 1 juta dalam 3 bulan?

Yang tu anda kena tonton baru tahu.

Undercover Billionaire Fake?


Ramai di luar sana menyatakan siri televisyen realiti ini adalah palsu (fake) direka untuk program televisyen sahaja. Terdapat beberapa scene dalam siri ini yang nampak tidak munasabah pada pandangan mereka. Sebagai contoh dalam scene di mana Glenn menjual tayar industri yang dijumpainya terbuang dengan harga tinggi.

Apa pun komen mereka, pada pendapat Bro, ianya tidak penting kerana banyak input yang Bro dapat sepanjang menonton siri ini. Ia juga menjadi inspirasi kepada Bro. Dan InshaAllah, Bro akan tulis satu artikel mengenainya nanti.

Kesimpulannya disini.


Bro amat syorkan 'Undercover Billionaire' kepada mereka yang berminat dalam perniagaan. Banyak input yang boleh digunakan. Bagaimana beliau cuba mengatasi halangan yang wujud sepanjang tempoh itu berdasarkan pengalamannya, pada Bro amat berharga untuk dipelajari.

Kepada mereka yang belum menonton 'Undercover Billionaire' lagi, anda boleh menonton episod penuh di laman Youtube. Jika anda pelanggan Astro, mungkin anda boleh menonton siri televisyen ini di Discovery Channel setiap hari Ahad.


Yang mengulas,
Kyrul Nizam
[Masih berusaha dalam bisnes]